The Perfect Karela Recipe Using Mustard Oil
Perfect Karela Recipe Using Mustard Oil
A healthy vegetable with distinctive taste and health advantages, karela—also called bitter gourd—is Using mustard oil will improve the taste and give this healthful meal a wonderful spin. Cooking Karela using Shree Vanaspati Products India Ltd.’s superior Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil is ideal.
Why for Karela would one use mustard oil?
Renowned for both taste and many health advantages is mustard oil. Here’s why you should prepare Karela using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil:
- Rich Flavor: Mustard oil adds a bold and aromatic touch to the dish.
- Health Benefits: It is packed with essential nutrients that promote heart health, improve digestion, and boost immunity.
- Authenticity: Mustard oil gives Karela an authentic and traditional taste.
Ingredients
- 3–4 medium-sized Karelas (bitter gourds)
- 2 tablespoons Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil
- 1 onion, finely chopped
- 2 tomatoes, chopped
- 2 green chilies, slit
- 1 tablespoon ginger-garlic paste
- 1 teaspoon cumin seeds
- 1 teaspoon coriander powder
- 1/2 teaspoon turmeric powder
- 1/2 teaspoon red chili powder
- Salt to taste
- Fresh coriander leaves for garnish
Instructions
- Prepare the Karela:
- Wash the Karelas thoroughly. Cut them into thin slices and remove the seeds.
- Sprinkle salt on the Karela slices and set aside for 30 minutes to reduce bitterness. Rinse and drain.
- Cook the Spices:
- In a pan, heat Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil over medium heat.
- Add cumin seeds and let them splutter.
- Add the chopped onions and sauté until golden brown.
- Add ginger-garlic paste and green chilies, and cook for a few minutes until the raw smell disappears.
- Add Tomatoes and Spices:
- Add the chopped tomatoes, coriander powder, turmeric powder, red chili powder, and salt. Cook until the tomatoes are soft and the oil separates from the masala.
- Cook the Karela:
- Add the Karela slices to the pan and mix well. Cover and cook on low heat until the Karela is tender and well coated with the masala. Stir occasionally.
- Serve:
- Garnish with fresh coriander leaves, and serve hot with chapati or rice.
Conclusion
Cooking Karela with mustard oil using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil gives this wholesome meal a rich and real taste. The premium mustard oil guarantees that your karela tastes great and is also healthful. Try this dish and savor the unusual taste of Karela with mustard oil.
Double Deepak Mustard Oil is one of the most widely used cooking dishes in India, so if you want to know more about Double Deepak Mustard Oil, or just some delicious details and cooking tips If you want to receive it, follow us on Facebook and Instagram today!
सरसों के तेल का उपयोग करके परफ़ेक्ट करेला रेसिपी
करेला एक सेहतमंद सब्ज़ी है जिसका स्वाद और स्वास्थ्य लाभ अलग हैं, इसे करेला भी कहा जाता है। सरसों के तेल का उपयोग करने से इसका स्वाद बेहतर होगा और यह सेहतमंद भोजन एक बेहतरीन स्वाद देगा। श्री वनस्पति प्रोडक्ट्स इंडिया लिमिटेड के बेहतरीन डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करके करेला पकाना आदर्श है।
करेला बनाने के लिए सरसों के तेल का उपयोग क्यों किया जाता है?
सरसों का तेल स्वाद और कई स्वास्थ्य लाभों के लिए प्रसिद्ध है। यहाँ बताया गया है कि आपको डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करके करेला क्यों बनाना चाहिए:
- अत्यधिक स्वाद: सरसों का तेल पकवान में एक बोल्ड और सुगंधित स्पर्श जोड़ता है।
- स्वास्थ्य लाभ: यह आवश्यक पोषक तत्वों से भरपूर है जो हृदय स्वास्थ्य को बढ़ावा देते हैं, पाचन में सुधार करते हैं और प्रतिरक्षा को बढ़ावा देते हैं।
- प्रामाणिकता: सरसों का तेल करेले को एक प्रामाणिक और पारंपरिक स्वाद देता है।
सामग्री
- 3-4 मध्यम आकार के करेले (करेला)
- 2 बड़े चम्मच डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल
- 1 प्याज, बारीक कटा हुआ
- 2 टमाटर, कटे हुए
- 2 हरी मिर्च, कटी हुई
- 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- 1 चम्मच जीरा
- 1 चम्मच धनिया पाउडर
- 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
- 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- स्वादानुसार नमक
- सजावट के लिए ताज़ा धनिया पत्ता
निर्देश
- करेला तैयार करें:
- करेला को अच्छी तरह से धो लें। उन्हें पतले स्लाइस में काटें और बीज निकाल दें।
- करेला के स्लाइस पर नमक छिड़कें और कड़वाहट कम करने के लिए 30 मिनट के लिए अलग रख दें। धोएँ और पानी निकाल दें।
- मसाले पकाएँ:
- एक पैन में मध्यम आँच पर डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल गरम करें।
- जीरा डालें और उन्हें चटकने दें।
- कटे हुए प्याज़ डालें और सुनहरा भूरा होने तक भूनें।
- अदरक-लहसुन का पेस्ट और हरी मिर्च डालें और कुछ मिनट तक पकाएँ जब तक कि कच्ची महक गायब न हो जाए।
- टमाटर और मसाले डालें:
- कटे हुए टमाटर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और नमक डालें। तब तक पकाएँ जब तक कि टमाटर नरम न हो जाएँ और मसाले से तेल अलग न हो जाए।
- करेला पकाएँ:
- पैन में करेला के टुकड़े डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। ढककर धीमी आँच पर तब तक पकाएँ जब तक कि करेला नरम न हो जाए और मसाले में अच्छी तरह लिपट न जाए। बीच-बीच में हिलाते रहें।
- परोसें:
- ताज़े धनिया पत्तों से सजाएँ और चपाती या चावल के साथ गरमागरम परोसें।
निष्कर्ष
डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करके सरसों के तेल में करेला पकाने से इस पौष्टिक भोजन को एक समृद्ध और वास्तविक स्वाद मिलता है। प्रीमियम सरसों का तेल गारंटी देता है कि आपका करेला स्वादिष्ट और स्वास्थ्यवर्धक भी होगा। इस व्यंजन को आज़माएँ और सरसों के तेल में करेला के अनोखे स्वाद का आनंद लें।
डबल दीपक सरसों का तेल भारत में सबसे व्यापक रूप से उपयोग किए जाने वाले खाना पकाने के तेलों में से एक है, तो अगर आप डबल दीपक सरसों के तेल के बारे में अधिक जानना चाहते हैं, या बस कुछ स्वादिष्ट व्यंजनों और खाना पकाने के टिप्स प्राप्त करना चाहते हैं, तो आज ही हमें फेसबुक और इंस्टाग्राम पर फॉलो करें!
BENEFITS OF MUSTARD OIL

IMPROVES HAIR HEALTH
Because mustard seed oil is high in omega-3 fatty acids, it may help your hair grow and become healthier.

BENEFITS THE SKIN
The oil has high levels vitamin E which helps improve skin health.

BOOSTS CARDIAC HEALTH
The oil is rich in monounsaturated fats and polyunsaturated fats, both of which help lower bad cholesterol and raise good HDL cholesterol.


IT’S GOOD FOR THE ENVIRONMENT
Mustard oil can be converted into biofuel which is a safer, cleaner alternative to fossil fuels for the environment.

TREATS GUM DISEASE
One of the age-old home remedies used for teeth cleaning was mustard oil and salt. A mixture of these two ingredients made a thorough cleanser for.
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