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Spice Up Your Dinner with Paneer Tikka and Mustard Oil

Spice Up Your Dinner with Paneer Tikka and Mustard Oil

Spice Up Your Dinner with Paneer Tikka and Mustard Oil

The popular Indian appetizer, Paneer Tikka, is distinguished by its supple, juicy texture and smokey taste. Using mustard oil can provide a distinctive touch and improve the taste of this traditional recipe. Made for cooking Paneer Tikka using mustard oil, Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil is a premium product from Shree Vanaspati Products India Ltd.

Why Use Mustard Oil for Paneer Tikka?

Bold taste and many health advantages are well-known features of mustard oil. Here’s why you should make Paneer Tikka using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil:

  1. Mustard oil gives the food a strong and aromatic accent.
  2. It is high in vital minerals that strengthen immunity, enhance digestion, and help heart function.
  3. Paneer Tikka tastes real and traditional thanks to mustard oil.

Ingredients

  • 250g paneer (cottage cheese), cut into cubes
  • 2 tablespoons Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil
  • 1 cup of yogurt
  • 1 tablespoon of gram flour (besan)
  • 1 tablespoon ginger-garlic paste
  • 1 teaspoon turmeric powder
  • 1 teaspoon red chili powder
  • 1 teaspoon garam masala
  • 1 teaspoon chaat masala
  • 1 teaspoon of cumin powder
  • Salt to taste
  • 1 lemon, juiced
  • 1 onion, sliced (for garnish)
  • Fresh coriander leaves (for garnish)

Instructions

  1. Prepare the Marinade:
    • Combine in a large bowl yogurt, gram flour, ginger-garlic paste, turmeric powder, red chili powder, garam masala, chaat masala, cumin powder, salt, and lemon juice. To create a seamless marinade, thoroughly mix.
  2. Marinate the Paneer:
    • Add the paneer cubes to the marinade and softly swirl to coat them uniformly. For best results, chill for two to three hours; let it marinade for at least thirty minutes.
  3. Cook the Paneer Tikka:
    • Heat Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil in a grill pan or tawa over medium heat.
    • Place the marinated paneer cubes on the pan and cook until they are golden brown and charred on all sides. Turn them occasionally to ensure even cooking.
  4. Serve:
    • Garnish with sliced onions and fresh coriander leaves.
    • Serve hot with mint chutney or any dip of your choice.

Conclusion

Making Paneer Tikka with mustard oil using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil gives this much-loved meal a deep, real taste. The premium mustard oil guarantees that your Paneer Tikka is not only good but also nutritious. Try this recipe and savor the unusual flavor of Paneer Tikka using mustard oil.

Double Deepak Mustard Oil is one of the most widely used cooking dishes in India, so if you want to know more about Double Deepak Mustard Oil, or just some delicious details and cooking tips If you want to receive it, follow us on Facebook and Instagram today!

पनीर टिक्का और सरसों के तेल से अपने खाने को स्वादिष्ट बनाएँ

भारत में लोकप्रिय ऐपेटाइज़र, पनीर टिक्का, अपनी कोमल, रसीली बनावट और धुएँदार स्वाद के लिए जाना जाता है। सरसों के तेल का उपयोग करके इस पारंपरिक रेसिपी को एक अलग स्पर्श दिया जा सकता है और इसका स्वाद बेहतर बनाया जा सकता है। सरसों के तेल का उपयोग करके पनीर टिक्का पकाने के लिए बनाया गया, डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल श्री वनस्पति प्रोडक्ट्स इंडिया लिमिटेड का एक प्रीमियम उत्पाद है।

पनीर टिक्का के लिए सरसों के तेल का उपयोग क्यों करें?

सरसों के तेल की खासियत है कि इसका स्वाद तीखा होता है और इसके कई स्वास्थ्य लाभ भी हैं। यहाँ बताया गया है कि आपको डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करके पनीर टिक्का क्यों बनाना चाहिए:

  1. सरसों का तेल भोजन को एक मज़बूत और सुगंधित स्वाद देता है।
  2. इसमें कई महत्वपूर्ण खनिज होते हैं जो प्रतिरक्षा को मजबूत करते हैं, पाचन को बढ़ाते हैं और हृदय के कार्य में मदद करते हैं।
  3. सरसों के तेल की बदौलत पनीर टिक्का का स्वाद असली और पारंपरिक होता है।

सामग्री

  • 250 ग्राम पनीर, क्यूब्स में कटा हुआ
  • 2 बड़े चम्मच डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल
  • 1 कप दही
  • 1 बड़ा चम्मच बेसन
  • 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
  • 1 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
  • 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
  • 1 छोटा चम्मच गरम मसाला
  • 1 छोटा चम्मच चाट मसाला
  • 1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
  • स्वादानुसार नमक
  • 1 नींबू, रस निकाला हुआ
  • 1 प्याज, कटा हुआ (सजावट के लिए)
  • ताजा धनिया पत्ता (सजावट के लिए)

निर्देश

  • मैरिनेड तैयार करें:
  1. एक बड़े कटोरे में दही, बेसन, अदरक-लहसुन का पेस्ट, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला, चाट मसाला, जीरा पाउडर, नमक और नींबू का रस मिलाएं। एक समान मैरिनेड बनाने के लिए, अच्छी तरह से मिलाएं।
  • पनीर को मैरिनेट करें:
  1. पनीर के क्यूब्स को मैरिनेड में डालें और उन्हें समान रूप से कोट करने के लिए धीरे से घुमाएँ। सर्वोत्तम परिणामों के लिए, दो से तीन घंटे तक ठंडा करें; इसे कम से कम तीस मिनट तक मैरिनेट होने दें।
  • पनीर टिक्का पकाएं:
  1. मध्यम आंच पर ग्रिल पैन या तवा में डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल गर्म करें।
  2. मरीनेटेड पनीर क्यूब्स को पैन पर रखें और तब तक पकाएं जब तक कि वे सभी तरफ से सुनहरे भूरे और जले हुए न हो जाएं। समान रूप से पकने के लिए उन्हें बीच-बीच में पलटते रहें।
  • सर्व करें:
  1. कटे हुए प्याज और ताजा धनिया पत्ती से गार्निश करें।
  2. पुदीने की चटनी या अपनी पसंद के किसी भी डिप के साथ गरमागरम परोसें।

निष्कर्ष

डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करके सरसों के तेल में पनीर टिक्का बनाने से इस बेहद पसंद किए जाने वाले भोजन को एक गहरा, असली स्वाद मिलता है। प्रीमियम सरसों का तेल गारंटी देता है कि आपका पनीर टिक्का न केवल अच्छा है बल्कि पौष्टिक भी है। इस रेसिपी को आजमाएं और सरसों के तेल का उपयोग करके पनीर टिक्का के अनोखे स्वाद का आनंद लें।

डबल दीपक सरसों का तेल भारत में सबसे व्यापक रूप से उपयोग किए जाने वाले खाना पकाने के तेलों में से एक है, तो अगर आप डबल दीपक सरसों के तेल के बारे में अधिक जानना चाहते हैं, या बस कुछ स्वादिष्ट व्यंजनों और खाना पकाने के टिप्स प्राप्त करना चाहते हैं, तो आज ही हमें फेसबुक और इंस्टाग्राम पर फॉलो करें!

BENEFITS OF MUSTARD OIL

Hair Health

IMPROVES HAIR HEALTH

Because mustard seed oil is high in omega-3 fatty acids, it may help your hair grow and become healthier.

Skin

BENEFITS THE SKIN

The oil has high levels vitamin E which helps improve skin health.

Cardiac Health

BOOSTS CARDIAC HEALTH

The oil is rich in monounsaturated fats and polyunsaturated fats, both of which help lower bad cholesterol and raise good HDL cholesterol.

Double Deepak
Environment

IT’S GOOD FOR THE ENVIRONMENT

Mustard oil can be converted into biofuel which is a safer, cleaner alternative to fossil fuels for the environment.

Treats Gum Disease

TREATS GUM DISEASE

One of the age-old home remedies used for teeth cleaning was mustard oil and salt. A mixture of these two ingredients made a thorough cleanser for.