Making Delicious Manchurian with Mustard Oil
Making Delicious Manchurian with Mustard Oil
Popular Indo-Chinese cuisine manchurian blends a sour, spicy sauce with the crunch of fried chicken or vegetables. Usually made with neutral oils, mustard oil gives this beloved meal a distinctive and aromatic spin. Made for making manchurian with mustard oil, Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil is a premium product from Shree Vanaspati Products India LTD.
Why Use Mustard Oil for Manchurian?
Strong taste and many health advantages of mustard oil are well known. Here’s why you should make manchurian using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil:
- Mustard oil lends a strong, aromatic taste that balances the tangy, fiery Manchurian sauce.
- Rich in vital minerals, mustard oil supports immunity, digestion, and heart function.
- Manchurian gets a real and traditional Indian spin from using mustard oil.
Ingredients
For the Manchurian Balls:
- 1 cup cabbage, finely chopped
- 1/2 cup carrots, finely chopped
- 1/2 cup capsicum, finely chopped
- 1/4 cup spring onions, finely chopped
- 1/2 cup all-purpose flour (maida)
- 1/4 cup corn flour
- 1 tablespoon ginger-garlic paste
- Salt to taste
- 2 tablespoons Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil (for frying)
For the Manchurian Sauce:
- 2 tablespoons Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil
- 1 tablespoon ginger-garlic paste
- 1/2 cup onions, finely chopped
- 1/2 cup capsicum, finely chopped
- 2-3 green chilies, slit
- 1/4 cup soy sauce
- 1/4 cup tomato ketchup
- 1 tablespoon red chili sauce
- 1 teaspoon vinegar
- 1 tablespoon cornflour mixed in 1/4 cup water
- Salt to taste
- Fresh coriander leaves for garnish
Instructions
- Prepare the Manchurian Balls:
- Combine in a big bowl the chopped cabbage, carrots, capsicum, and spring onions.
- Add the salt, corn flour, ginger-garlic paste, and all-purpose flour. Well mix to get a dough-like consistency.
- Form the concoction into little balls.
- In a deep fry pan, heat Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil; fry the balls till golden brown. Remove, then drain on paper towels.
- Prepare the Manchurian Sauce:
- In a separate pan, heat Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil over medium heat.
- Add ginger-garlic paste and sauté until fragrant.
- Add the chopped onions, capsicum, and green chilies, and cook until they are slightly soft.
- Stir in the soy sauce, tomato ketchup, red chili sauce, and vinegar. Mix well.
- Add the cornflour mixture and cook until the sauce thickens. Adjust the consistency with water if needed.
- Combine Manchurian Balls and Sauce:
- Add the fried Manchurian balls to the sauce and toss gently to coat them evenly.
- Cook for a few minutes to allow the flavors to meld together.
- Serve:
- Garnish with fresh coriander leaves and serve hot with fried rice or noodles.
Conclusion
Using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil to make Manchurian with mustard oil gives this well-liked Indo-Chinese meal an interesting and delicious spin. Apart from many health advantages, the premium mustard oil improves the taste of the food. Try this dish to savor the strong Manchurian tastes combined with mustard oil.
Double Deepak Mustard Oil is one of the most widely used cooking dishes in India, so if you want to know more about Double Deepak Mustard Oil, or just some delicious details and cooking tips If you want to receive it, follow us on Facebook and Instagram today!
सरसों के तेल से स्वादिष्ट मंचूरियन बनाना
लोकप्रिय इंडो-चाइनीज व्यंजन मंचूरियन में खट्टी, मसालेदार चटनी के साथ फ्राइड चिकन या सब्ज़ियों का स्वाद होता है। आमतौर पर तटस्थ तेलों से बनाया जाने वाला सरसों का तेल इस प्रिय भोजन को एक विशिष्ट और सुगंधित स्वाद देता है। सरसों के तेल से मंचूरियन बनाने के लिए बनाया गया डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल श्री वनस्पति प्रोडक्ट्स इंडिया लिमिटेड का एक प्रीमियम उत्पाद है।
मंचूरियन के लिए सरसों के तेल का उपयोग क्यों करें?
सरसों के तेल का तीखा स्वाद और कई स्वास्थ्य लाभ सर्वविदित हैं। यहाँ बताया गया है कि आपको डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करके मंचूरियन क्यों बनाना चाहिए:
- सरसों का तेल एक तीखा, सुगंधित स्वाद देता है जो तीखे, तीखे मंचूरियन सॉस को संतुलित करता है।
- महत्वपूर्ण खनिजों से भरपूर, सरसों का तेल प्रतिरक्षा, पाचन और हृदय के कार्य को बढ़ावा देता है।
- मंचूरियन को सरसों के तेल का उपयोग करके एक वास्तविक और पारंपरिक भारतीय स्वाद मिलता है।
सामग्री
मंचूरियन बॉल्स के लिए:
- 1 कप पत्तागोभी, बारीक कटी हुई
- 1/2 कप गाजर, बारीक कटी हुई
- 1/2 कप शिमला मिर्च, बारीक कटी हुई
- 1/4 कप हरे प्याज, बारीक कटे हुए
- 1/2 कप मैदा
- 1/4 कप कॉर्न फ्लोर
- 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- स्वादानुसार नमक
- 2 बड़े चम्मच डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल (तलने के लिए)
- मंचूरियन सॉस के लिए:
- 2 बड़े चम्मच डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल
- 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- 1/2 कप प्याज, बारीक कटा हुआ
- 1/2 कप शिमला मिर्च, बारीक कटी हुई
- 2-3 हरी मिर्च, कटी हुई
- 1/4 कप सोया सॉस
- 1/4 कप टोमैटो केचप
- 1 बड़ा चम्मच रेड चिली सॉस
- 1 छोटा चम्मच सिरका
- 1 बड़ा चम्मच कॉर्नफ्लोर 1/4 कप पानी में मिला हुआ
- स्वादानुसार नमक
- ताजा धनिया पत्ता गार्निश
निर्देश
- मंचूरियन बॉल्स तैयार करें:
- एक बड़े कटोरे में कटी हुई गोभी, गाजर, शिमला मिर्च और हरे प्याज़ को मिलाएँ।
- नमक, कॉर्न फ्लोर, अदरक-लहसुन का पेस्ट और मैदा डालें। अच्छी तरह मिलाएँ ताकि आटा जैसा गाढ़ापन आ जाए।
- इस मिश्रण को छोटी-छोटी बॉल्स में बनाएँ।
- एक डीप फ्राई पैन में डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल गरम करें; बॉल्स को सुनहरा भूरा होने तक तलें। निकालें, फिर कागज़ के तौलिये पर सुखाएँ।
- मंचूरियन सॉस तैयार करें:
- एक अलग पैन में मध्यम आँच पर डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल गरम करें।
- अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें और खुशबू आने तक भूनें।
- कटे हुए प्याज़, शिमला मिर्च और हरी मिर्च डालें और उन्हें थोड़ा नरम होने तक पकाएँ।
- सोया सॉस, टोमैटो केचप, रेड चिली सॉस और सिरका मिलाएँ। अच्छी तरह मिलाएँ।
- कॉर्नफ्लोर का मिश्रण डालें और सॉस के गाढ़ा होने तक पकाएँ। ज़रूरत पड़ने पर पानी डालकर गाढ़ापन ठीक करें।
- मंचूरियन बॉल्स और सॉस को मिलाएँ:
- तली हुई मंचूरियन बॉल्स को सॉस में डालें और उन्हें समान रूप से कोट करने के लिए धीरे से टॉस करें।
- कुछ मिनट तक पकाएँ ताकि स्वाद एक साथ मिल जाए।
- परोसें:
- ताज़ी धनिया पत्तियों से गार्निश करें और तले हुए चावल या नूडल्स के साथ गरमागरम परोसें।
निष्कर्ष
सरसों के तेल के साथ मंचूरियन बनाने के लिए डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग करना इस लोकप्रिय इंडो-चाइनीज भोजन को एक दिलचस्प और स्वादिष्ट स्वाद देता है। कई स्वास्थ्य लाभों के अलावा, प्रीमियम सरसों का तेल भोजन के स्वाद को बेहतर बनाता है। सरसों के तेल के साथ मिलकर मजबूत मंचूरियन स्वाद का आनंद लेने के लिए इस व्यंजन को आज़माएँ।
डबल दीपक सरसों का तेल भारत में सबसे व्यापक रूप से उपयोग किए जाने वाले खाना पकाने के तेलों में से एक है, तो अगर आप डबल दीपक सरसों के तेल के बारे में अधिक जानना चाहते हैं, या बस कुछ स्वादिष्ट व्यंजनों और खाना पकाने के टिप्स प्राप्त करना चाहते हैं, तो आज ही हमें फेसबुक और इंस्टाग्राम पर फॉलो करें!
BENEFITS OF MUSTARD OIL

IMPROVES HAIR HEALTH
Because mustard seed oil is high in omega-3 fatty acids, it may help your hair grow and become healthier.

BENEFITS THE SKIN
The oil has high levels vitamin E which helps improve skin health.

BOOSTS CARDIAC HEALTH
The oil is rich in monounsaturated fats and polyunsaturated fats, both of which help lower bad cholesterol and raise good HDL cholesterol.


IT’S GOOD FOR THE ENVIRONMENT
Mustard oil can be converted into biofuel which is a safer, cleaner alternative to fossil fuels for the environment.

TREATS GUM DISEASE
One of the age-old home remedies used for teeth cleaning was mustard oil and salt. A mixture of these two ingredients made a thorough cleanser for.
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