Method of Making Pav Bhaji with Mustard Oil.
सरसों के तेल से पाव भाजी बनाने की विधि।
ज़रूर, यहाँ डबल दीपक सरसों के तेल से बनी पाव भाजी की एक अनोखी रेसिपी है। कृपया ध्यान दें कि परंपरागत रूप से, पाव भाजी मक्खन या वनस्पति तेल के साथ बनाई जाती है, इसलिए यह क्लासिक रेसिपी पर एक मोड़ है जो डबल दीपक सरसों के तेल के विशिष्ट स्वाद के कारण डिश को एक अलग, अधिक मजबूत स्वाद प्रोफ़ाइल देगा।
हेल्दी खाना पाव भाजी
सामग्री:-
- 2 बड़े चम्मच डबल दीपक सरसों का तेल
- 2 मध्यम प्याज, बारीक कटा हुआ
- 2 मध्यम टमाटर, बारीक कटे हुए
- 1 मध्यम हरी शिमला मिर्च, बारीक कटी हुई
- 2 मध्यम आलू, उबले और मैश किए हुए
- 1 कप मिली-जुली सब्जियां (जैसे मटर, गाजर और बीन्स), उबली और मसली हुई
- 2 चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- 2-3 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई (अपने मसाले सहनशीलता के अनुसार समायोजित करें)
- 2 चम्मच पाव भाजी मसाला
- 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
- 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- नमक स्वाद अनुसार
- 2 बड़े चम्मच ताजा धनिया, बारीक कटा हुआ
- आधा नींबू का रस
- पाव का 1 पैक (ब्रेड रोल)
- पाव सेंकने के लिए मक्खन
पाव भाजी बनाने की विधि।
- मध्यम आँच पर एक बड़े पैन में डबल दीपक सरसों का तेल गरम करें। तेल गरम होने पर उसमें प्याज़ डालकर पारदर्शी होने तक भूनें।
- पैन में अदरक-लहसुन का पेस्ट और हरी मिर्च डालें। अच्छी तरह से हिलाएं और तब तक पकाएं जब तक कि अदरक-लहसुन के पेस्ट की कच्ची महक न चली जाए।
- पैन में कटे हुए टमाटर और शिमला मिर्च डालें। टमाटर के नरम और मुलायम होने तक पकाएं।
- पाव भाजी मसाला, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और नमक डालें। अच्छी तरह मिलाएँ और कुछ मिनटों के लिए पकाएँ जब तक कि मसाले अन्य सामग्री के साथ अच्छी तरह से मिल न जाएँ।
- पैन में मैश किए हुए आलू और मिली-जुली सब्जियां डालें। अच्छी तरह से हिलाएँ और लगभग 5-10 मिनट तक पकाएँ, समय-समय पर अपने चम्मच के पिछले हिस्से से मसलते रहें, जब तक कि सब कुछ अच्छी तरह से मिल न जाए।
- भाजी को अपनी पसंद के अनुसार गाढ़ा करने के लिए अगर जरूरत हो तो थोड़ा पानी डालें। और 5 मिनट तक पकाएं।
- आंच बंद कर दें, फिर कटा हरा धनिया और नींबू का रस डालें। अच्छी तरह से हिलाएं।
- एक अलग पैन में, थोड़ा मक्खन गरम करें और पाव को दोनों तरफ से हल्का कुरकुरा होने तक सेंक लें।
- गरमा गरम भाजी को टोस्टेड पाव के साथ सर्व करें। डबल दीपक सरसों के तेल से बने स्वादिष्ट पाव भाजी का आनंद लें!
डबल दीपक सरसों का तेल भारत में सबसे व्यापक रूप से उपयोग किए जाने वाले खाना पकाने के तेलों में से एक है, तो अगर आप डबल दीपक सरसों के तेल के बारे में अधिक जानना चाहते हैं, या बस कुछ स्वादिष्ट व्यंजनों और खाना पकाने के टिप्स प्राप्त करना चाहते हैं, तो आज ही हमें फेसबुक और इंस्टाग्राम पर फॉलो करें!
Method of Making Pav Bhaji with Mustard Oil.
Sure, here’s a unique recipe for Pav Bhaji made with Double Deepak mustard oil. Please note that traditionally, pav bhaji is made with butter or vegetable oil, so this is a twist on the classic recipe that will give the dish a different, more robust flavor profile due to the distinctive taste of Double Deepak mustard oil.
Ingredients:
- 2 tablespoons of Double Deepak mustard oil
- 2 medium onions, finely chopped
- 2 medium tomatoes, finely chopped
- 1 medium green bell pepper, finely chopped
- 2 medium potatoes, boiled and mashed
- 1 cup mixed vegetables (like peas, carrots, and beans), boiled and mashed
- 2 teaspoons of ginger-garlic paste
- 2-3 green chillies, finely chopped (adjust as per your spice tolerance)
- 2 teaspoons pav bhaji masala
- 1/2 teaspoon turmeric powder
- 1/2 teaspoon red chili powder
- Salt to taste
- 2 tablespoons fresh coriander, finely chopped
- Juice of half a lemon
- 1 pack of pav (bread rolls)
- Butter for toasting pav
Instructions:
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Heat the Double Deepak mustard oil in a large pan over medium heat. Once the oil is hot, add the onions and sauté until they turn translucent.
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Add the ginger-garlic paste and green chillies to the pan. Stir well and cook until the raw smell of the ginger-garlic paste goes away.
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Add the chopped tomatoes and bell pepper to the pan. Cook until the tomatoes become soft and mushy.
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Add the pav bhaji masala, turmeric powder, red chili powder, and salt. Mix well and cook for a couple of minutes until the spices are well combined with the other ingredients.
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Add the mashed potatoes and mixed vegetables to the pan. Stir well and cook for about 5–10 minutes, mashing with the back of your spoon from time to time, until everything is well combined.
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Add a bit of water if needed to adjust the consistency of the bhaji to your liking. Cook for another 5 minutes.
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Turn off the heat, then add the chopped coriander and lemon juice. Stir well.
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In a separate pan, heat a bit of butter and toast the pav on both sides until they become slightly crispy.
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Serve the hot bhaji with the toasted pav. Enjoy your flavorful Pav Bhaji made with Double Deepak mustard oil!
Double Deepak Mustard Oil is one of the most widely used cooking dishes in India, so if you want to know more about Double Deepak Mustard Oil, or just some delicious details and cooking tips If you want to receive it, follow us on Facebook and Instagram today!
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