Easy Recipe for Masala Papad with Mustard Oil
Easy Recipe for Masala Papad with Mustard Oil
Popular Indian snack masala papad appeals for its crispy texture and sour toppings. Made with roasted papad (crispy lentils), this quick and simple dish calls for fresh vegetables and spices on top. This basic snack can get an unusual depth of taste by using mustard oil. Making Masala Papad with Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil is ideal using mustard oil since it offers an additional degree of taste and authenticity.
Why Use Mustard Oil for Masala Papad?
Strong taste and many health advantages of mustard oil are well known. Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil is the reason you should make Masala Papad using this oil:
- Mustard oil gives the toppings a unique, aromatic taste, improving the snack’s whole flavor.
- Essential nutrients found in mustard oil help to improve digestion, strengthen immunity, and support heart function.
- Using mustard oil gives Masala Papad a real taste, so it’s a great option for a classic Indian snack.
Ingredients
- 4 papads (any variety)
- 1 tablespoon Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil
- 1 onion, finely chopped
- 1 tomato, finely chopped
- 1 green chili, finely chopped
- 1 tablespoon fresh coriander leaves, chopped
- 1/2 teaspoon chaat masala
- 1/2 teaspoon red chili powder
- Salt to taste
- A squeeze of lemon juice
Instructions
- Roast the Papads:
- Roast the papads over an open flame or in a microwave until they are crisp and golden. Set aside.
- Prepare the Toppings:
- In a mixing bowl, combine the chopped onions, tomatoes, green chili, and fresh coriander leaves.
- Add chaat masala, red chili powder, salt, and a tablespoon of Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil. Mix well to combine all the ingredients.
- Assemble the Masala Papad:
- Place the roasted papads on a flat surface or serving plate.
- Evenly spread the prepared topping mixture over each papad.
- Drizzle a squeeze of lemon juice over the top for an extra tangy flavor.
- Serve:
- Serve the Masala Papad immediately to enjoy the crunchiness of the papad with the fresh, spicy toppings.
Conclusion
Perfect for any occasion, masala papad with mustard oil is a quick and tasty treat. Using Double Deepak Kachi Ghani Mustard Oil brings a special depth of taste and improves the real taste of this well-known Indian cuisine. Try this recipe and savor a great snack combining crunch with a kick of tangy, hot tastes.
Double Deepak Mustard Oil is one of the most widely used cooking dishes in India, so if you want to know more about Double Deepak Mustard Oil, or just some delicious details and cooking tips If you want to receive it, follow us on Facebook and Instagram today!
सरसों के तेल के साथ मसाला पापड़ बनाने की आसान रेसिपी
लोकप्रिय भारतीय नाश्ता मसाला पापड़ अपनी कुरकुरी बनावट और खट्टी टॉपिंग के लिए जाना जाता है। भुने हुए पापड़ (कुरकुरी दाल) से बना यह झटपट बनने वाला और सरल व्यंजन ऊपर से ताजी सब्ज़ियाँ और मसाले डालता है। सरसों के तेल का उपयोग करके इस बुनियादी नाश्ते का स्वाद असाधारण गहराई तक पहुँच सकता है। डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल से मसाला पापड़ बनाना सरसों के तेल का उपयोग करके आदर्श है क्योंकि यह स्वाद और प्रामाणिकता का एक अतिरिक्त स्तर प्रदान करता है।
मसाला पापड़ के लिए सरसों के तेल का उपयोग क्यों करें?
सरसों के तेल का तीखा स्वाद और कई स्वास्थ्य लाभ सर्वविदित हैं। डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल ही वह कारण है जिसके कारण आपको इस तेल का उपयोग करके मसाला पापड़ बनाना चाहिए:
- सरसों का तेल टॉपिंग को एक अनूठा, सुगंधित स्वाद देता है, जो नाश्ते के पूरे स्वाद को बेहतर बनाता है।
- सरसों के तेल में पाए जाने वाले आवश्यक पोषक तत्व पाचन में सुधार, प्रतिरक्षा को मजबूत करने और हृदय के कार्य को सहायता प्रदान करते हैं।
- सरसों के तेल का उपयोग मसाला पापड़ को एक वास्तविक स्वाद देता है, इसलिए यह एक क्लासिक भारतीय नाश्ते के लिए एक बढ़िया विकल्प है।
सामग्री
- 4 पापड़ (किसी भी किस्म के)
- 1 बड़ा चम्मच डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल
- 1 प्याज, बारीक कटा हुआ
- 1 टमाटर, बारीक कटा हुआ
- 1 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई
- 1 बड़ा चम्मच ताजा धनिया पत्ता, कटा हुआ
- 1/2 चम्मच चाट मसाला
- 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- स्वादानुसार नमक
- नींबू का रस निचोड़ें
निर्देश
- पापड़ को भून लें:
- पापड़ को खुली आंच पर या माइक्रोवेव में तब तक भून लें जब तक कि वे कुरकुरे और सुनहरे न हो जाएं। एक तरफ रख दें।
- टॉपिंग तैयार करें:
- एक मिक्सिंग बाउल में, कटे हुए प्याज, टमाटर, हरी मिर्च और ताजा धनिया पत्ता मिलाएं।
- चाट मसाला, लाल मिर्च पाउडर, नमक और एक बड़ा चम्मच डबल दीपक कच्ची घानी सरसों का तेल डालें। सभी सामग्री को अच्छी तरह से मिला लें।
- मसाला पापड़ को इकट्ठा करें:
- भुने हुए पापड़ को समतल सतह या सर्विंग प्लेट पर रखें।
- तैयार टॉपिंग मिश्रण को प्रत्येक पापड़ पर समान रूप से फैलाएँ।
- अतिरिक्त तीखे स्वाद के लिए ऊपर से नींबू का रस निचोड़ें।
- परोसें:
- ताज़ा, मसालेदार टॉपिंग के साथ पापड़ की कुरकुरीपन का आनंद लेने के लिए मसाला पापड़ को तुरंत परोसें।
निष्कर्ष
किसी भी अवसर के लिए एकदम सही, सरसों के तेल के साथ मसाला पापड़ एक त्वरित और स्वादिष्ट व्यंजन है। डबल दीपक कच्ची घानी सरसों के तेल का उपयोग स्वाद की एक विशेष गहराई लाता है और इस प्रसिद्ध भारतीय व्यंजन के वास्तविक स्वाद को बेहतर बनाता है। इस रेसिपी को आज़माएँ और कुरकुरेपन के साथ तीखे, तीखे स्वाद के संयोजन वाले एक बेहतरीन नाश्ते का आनंद लें।
डबल दीपक सरसों का तेल भारत में सबसे व्यापक रूप से उपयोग किए जाने वाले खाना पकाने के तेलों में से एक है, तो अगर आप डबल दीपक सरसों के तेल के बारे में अधिक जानना चाहते हैं, या बस कुछ स्वादिष्ट व्यंजनों और खाना पकाने के टिप्स प्राप्त करना चाहते हैं, तो आज ही हमें फेसबुक और इंस्टाग्राम पर फॉलो करें!
BENEFITS OF MUSTARD OIL

IMPROVES HAIR HEALTH
Because mustard seed oil is high in omega-3 fatty acids, it may help your hair grow and become healthier.

BENEFITS THE SKIN
The oil has high levels vitamin E which helps improve skin health.

BOOSTS CARDIAC HEALTH
The oil is rich in monounsaturated fats and polyunsaturated fats, both of which help lower bad cholesterol and raise good HDL cholesterol.


IT’S GOOD FOR THE ENVIRONMENT
Mustard oil can be converted into biofuel which is a safer, cleaner alternative to fossil fuels for the environment.

TREATS GUM DISEASE
One of the age-old home remedies used for teeth cleaning was mustard oil and salt. A mixture of these two ingredients made a thorough cleanser for.
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